donderdag 12 maart 2015

Leeruitstap met 6A

Op woensdag 11 maart namen we een dagje 'vrij' van onze gewone klassen in het derde en gingen we mee met klas 6A op leeruitstap.


In de ochtend stond een sociale en financiĆ«le beurs van de Global Money Week op het programma. Volgens de planning moesten we om 8u30 met de eerste activiteit gestart zijn. Maar omdat we pas om 9 uur arriveerden, moesten we meteen naar de tweede activiteit.



Hier speelden we in drie aparte groepen het spel 'leven = kiezen', waarbij de leerlingen leren omgaan met geld. De leerlingen legden met een pion het parcours van 'mens-erger-je-niet' af. Op bepaalde vakjes stonden afbeeldingen. Zo stond er een auto op en wanneer je op dit vakje terecht kwam, moest je kiezen of je een fiets kocht voor SRD 10 of een auto voor SRD 35. Zo waren nog heel wat andere vakjes. De bedoeling van het spel is dat de leerlingen goed nadenken over hun keuzes want wie geen geld meer had tijdens het spel, lag er uit.
Wie op het einde van het spel het meeste geld had, won. Het spel werd op voorhand niet goed uitgelegd en de begeleider van het spel maakte zelf veel fouten. Hierdoor was het voor de leerlingen niet zo duidelijk.


De Surinaamse Postspaarbank, SPSB, was onze laatste activiteit. Het was de bedoeling dat de leerlingen hier ook leerden omgaan met geld. De woordvoerster van deze stand gaf de leerlingen echter enkel rekensommen en wanneer ze de mening van een leerling vroeg, brak ze deze constant af omdat het niet haar idee was.

Na deze theoretische ochtend vertrokken we richting het centrum van de hoofdstad Paramaribo. Hier kregen de leerlingen een rondleiding door de juffen. We begonnen bij Fort Zeelandia waar heel wat historische gebouwen staan die nu een nieuwe functie hebben zoals een kunstschool.


Daarna gingen we verder naar de Sommelsdijk kreek, dit is een soort beek die gegraven werd door Nederlandse slaven.
De tocht vervolgden we naar Mama Sranan, wat 'moeder Suriname' betekent. Hier zien we een vrouw die vijf kinderen vasthoudt. Deze kinderen staan voor de vijf bevolkingsgroepen van Suriname. Zij worden dus samengehouden door Suriname. De vijf bevolkingsgroepen zijn: Hindoestanen, Javanen, Creolen, Inheemsen en Chinezen.


Als laatste stopplaats hadden we het Onafhankelijkheidsplein waar de vlaggen staan van alle Caricom-landen. Dit zijn alle landen van de Carribean Community, de Caribische Gemeenschap.


Daarna gingen we naar Hermitage Mall, een winkelcentrum. We stopten bij de McDonalds waar de leerlingen eten konden kopen. Om 14 uur keerden we terug naar de school.

Voor ons leek deze dag niet zo nuttig. Op de financiƫle beurs leerden de leerlingen niet veel bij en in de hoofdstad werd er nooit veel uitleg gegeven bij de momenten.
Deze dag verliep dus redelijk chaotisch, helemaal anders dan bij ons.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten