donderdag 19 februari 2015

Een week vol feestdagen.

Maandag startten we de week met volle moed. We gaven die dag beiden drie uren. Onze kindjes werkten flink mee, wat gezien kan worden als een klein feestje.

Dinsdag was het carnaval. Je zou een groot feest met veel muziek, kleuren en eten verwachten. Jammer genoeg ontbrak de muziek en waren de kleuren wat minder, maar het eten was zeker aanwezig. Iedere klas voorzag een eigen standje waar iets kleins verkocht werd. Zo waren er standjes met cupcakes, fruit, popcorn, bami, nasi en frietjes. De kinderen waren vrij vanaf tien uur en konden eten kopen of zich laten schminken.

Het gezonde standje. 
Schminken maar!
Na anderhalf uur spelen, moesten de kinderen terug naar de klas. Daar werden ze wat beziggehouden met spelletjes, liedjes zingen... 
Wat voor ons toch wel het meeste ontbrak, was de muziek. Ook al hadden de kinderen dit zo te zien niet nodig, toch was het voor ons minder feestelijk dan we gewoon zijn.

Op woensdag gingen we samen met de kinderen naar de kerk om een askruisje te krijgen. Aswoensdag is voor hen nog traditie. 

Twee leerlingen met hun askruisje.
Op donderdag moesten wij niet naar school. Veel openbare instellingen hadden vrij vanwege Chinees Nieuwjaar. Dit is één van de bewijzen dat Suriname een land is van veel volkeren en culturen. Om 12 uur 's nachts werd er dan ook vuurwerk afgestoken. 

Op vrijdag viert iedereen (stilletjes in zijn hoofd) dat het weekend is. 

Zo werd een gewone week omgetoverd in een heuse feestweek. 
Hopelijk zullen de komende weken ons ook nog zo kunnen verrassen.




2 opmerkingen:

  1. Hallo juf Sara,

    Bij ons, in Lenteland, hebben we ook carnaval gevierd. Het was heel leuk en we hebben popcorn gekregen. Kjenta was verkleed in een fluogirl, Laurine was een hippe, stoere meid en Axel liep er als een basketter bij.

    - Hoe waren de kinderen van jouw klas eigenlijk vooral verkleed? En was er ook een carnavalstoet? Wat verkochten de kinderen van jouw klas in het standje? En welke liedjes zongen ze op die dag?
    En dan nog de plezantste vraag: in wat was jij verkleed en mocht je zo les geven?

    Je bent nu al een tijdje in Suriname en maakt er heel wat mee. Zijn er ook dingen in Suriname die je helemaal anders had verwacht of wat had je nog meer verwacht?

    Waar we ook wel benieuwd naar zijn, is hoe de kinderen van je klas eigenlijk heten: hebben zij Nederlandse namen (Joop, Kees, ...) of zijn het Surinaamse (maar daar kennen we geen voorbeelden van)?

    Zo, vele groetjes van Kjenta, Laurine en Axel uit de 5de klas van Lenteland

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey hey!

      Wat leuk dat jullie genoten hebben van carnaval. Hopelijk hebben jullie heel wat foto's genomen, zodat ik ook kan genieten van jullie kostuums.

      De kinderen van de klas hebben zich verkleed door hun zelfgemaakte T-shirt aan te trekken. Er waren ook kinderen die hun gewone kleren aan hadden, want normaal wordt hier een uniform gedragen. Verder waren de kinderen niet zo feestelijk versierd.
      Er was helemaal geen carnaval stoet en er werden geen liedjes gezongen. De leerlingen liepen gewoon rond op het erf (speelplaats) en konden eten kopen. Meester Clem en ik hebben wel 'Ik kwam voorbij een poppenkraam.' gespeeld met onze leerlingen.
      Wij waren niet verkleed omdat we niet wisten dat carnaval hier gevierd werd en we dus jammer genoeg geen verkleedkleren meegebracht hebben.

      Om te beginnen hadden we niet verwacht dat hier zoveel rijst en kip gegeten werd. We hadden gedacht dat er meer variatie in hun maaltijd zou bestaan.
      Maar omdat ze hier met iedere godsdienst rekening moeten houden, kunnen ze hier geen varkens (moslims) en koeien (hindoes) eten. Daardoor is kip de gemakkelijkste oplossing om voor de hele bevolking vlees te voorzien.

      Wij hadden ook meer armoede verwacht. Er is hier natuurlijk wel armoede, maar niet in die grote mate. De kinderen hebben bijvoorbeeld ook smartphones en tablets, maar deze zijn niet van hoogstaande kwaliteit.

      We werden op voorhand gewaarschuwd voor de muggen en dit was zeker en vast terecht. Er zitten er heel veel en krabben behoort tot één van onze dagelijkse bezigheden.

      Er zijn hier enkele namen die we in België ook horen, zoals: Dimitri, Caithlan, Stephanie, Justin, Jordy, Sven, juf Gerda...
      Maar zoals jullie ook verwachten, zijn hier heel wat vreemde namen. Zo zijn er namen als: Aditsha, Neha, Delany, Marcelino...

      Zo, nu hebben jullie alweer heel wat bijgeleerd!

      Me kon later! (Tot ziens!)

      Juf Sara en meester Clem

      Verwijderen