maandag 2 februari 2015

Laat de stage beginnen...

Vandaag was onze eerste, officiële schooldag.

Iedere maandag is er de weekopening. Hier is iedere week een andere klas verantwoordelijk voor het zingen van het volkslied, het lezen van korte gebeden en het gelukwensen voor een goede week. Deze week was dit 3B, de klas van Clem. Tijdens het zingen van het volkslied, wordt de vlag omhoog gehesen. Het onderhoofd vertelde ook dat het vandaag de verjaardag was van de school. Deze werd 88 jaar oud. Dit werd gevierd met een maaltijd voor iedereen. Het waren noedels met konijn.  Hierna mogen de kinderen naar de klas en beginnen de lessen.


In klas 3B was de juf een half uur te laat. Hierdoor moest Clem de eerste les zelf geven. Gelukkig begeleidde de juf van de parallelklas hem goed.

De turnjuf was deze dag ook afwezig. Doordat de juf van klas 3B te laat was, kon ze zich hierop niet voorbereiden. Daarom nam Clem het initiatief om de les over te nemen. Hij speelde samen met de kinderen typisch Belgische spelletjes zoals: tik tak boem, twee is te weinig en drie is teveel en Napoleon. De kinderen waren hierover heel erg enthousiast en vroegen meteen als meester Clem volgende week ook turnen zou geven.


Tijdens de geobserveerde lessen hebben we heel wat verschillen gemerkt met de lessen in België. Zo zijn er geen inleidingen, moeten de leerlingen heel wat overschrijven in hun werkschriften en moeten de leerlingen geen vinger opsteken om te antwoorden. Vandaag hadden de leerlingen ook een repetitie (= een toets) van rekenen. De juf liep tijdens deze test voor een aantal minuten naar buiten en liet de leerlingen alleen. Zo konden ze gemakkelijk spieken of de antwoorden gewoon aan elkaar doorvertellen. De leerlingen die klaar waren met de toets, mochten spelen met de blokken. Dit zorgde voor heel wat lawaai voor de kinderen die wat meer tijd nodig hadden voor hun repetitie.


We sluiten vandaag af met een Surinaamse uitdrukking: 'Mi keti fini, ma a tai bigi udu.'. Wat zoveel betekent als: 'Mijn ketting is klein, maar het houdt het vele hout gebonden.'.
Dit wil dus zeggen dat iets kleins ook iets groots kan verwezenlijken.

2 opmerkingen:

  1. Dag juf Sara,

    Wij hopen dat het daar leuk is, en we denken van wel. Wat we wel raar vinden:
    die repetitie. Laten die juffen hun kinderen dan echt alleen, en ze kunnen achter hun repetitie met de blokken spelen? In welke taal is het volkslied? Wat is een onderhoofd? En dan die honden, van wie zijn die honden dan? En dragen de kinderen daar dan een uniform of niet?

    vriendelijke groeten Elle,Luka,Marie,Siebe uit klas 5A (lenteland)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Elle, Luka, Marie en Siebe

    Jullie hebben het goed geraden: het is hier inderdaad heel erg leuk!
    Bij de repetitie in mijn klas moeten de leerlingen wel stil blijven. Het is vooral in de klas van meester Clem dat de leerlingen dan met de blokken spelen. Bij mij durven de kinderen ook wel rond te lopen en te spelen als ze klaar zijn met iets. En je kan wel al denken dat het dan heel erg druk wordt in de klas.

    Het volkslied is een deel in het Surinaams en een deel in het Nederlands. Het Nederlands kan je vergelijken met het Nederlands uit ons buurland Nederland. Maar voor ons is het toch soms moeilijk om te begrijpen.
    En het Surinaams is dan de taal van hier. We kennen al enkele woorden, maar die kan je af en toe in de blog lezen

    Het onderhoofd is de mevrouw die onder de directrice staat. Zij is dus eigenlijk 'de baas' als de directrice niet op school is. Bij ons ken je dit misschien als een onderdirecteur in het middelbaar.

    Die honden zijn eigenlijk van niemand, het zijn zwerfhonden. Ik heb er hier al heel wat gezien. Deze honden lopen gewoon rond op straat en soms zijn ze met heel wat honden samen.

    De kinderen dragen hier inderdaad een uniform. Zoals je kan zien op de foto's dragen de leerlingen een hemdje in een soort blauwe kleur en dit meestal met een jeansbroek. De kleuters dragen een t-shirt van de school.

    Ik ben heel blij dat jullie zoveel vragen stellen! Ik verlang al om er jullie tijdens mijn stage veel over te vertellen!

    Heel veel groeten

    juf Sara :)

    BeantwoordenVerwijderen