vrijdag 13 februari 2015

Einde week twee

Donderdag mochten juf Sara en meester Clem beiden een lesje tekenen geven. Dit is gekoppeld aan onze bachelorproef. We tonen aan het begin van de les tekeningen van leerlingen uit België. Hierop stonden huizen en gezinnen in Sara's klas. Clem behandelde dit vorige week al en ging verder met eten en kleren.
Na de bespreking van gelijkenissen en verschillen tussen België en Suriname mogen de leerlingen zelf aan het werk. De bedoeling is dat ze huizen, kleren,... zoals zij die kennen tekenen. Toch verschijnt er plots een schoorsteen op een Surinaams huis of sneeuw op het dak... Begrijpen wie begrijpen kan.

Sara's klas 3A druk aan het tekenen.

De klas van Clem wordt happy van tekenen.
Deze ochtend kregen de kindjes een klein 'kannetje' (bekertje) met doorzichtige vloeistof in. We vroegen ons meteen af wat dit zou zijn. Vitaminen, een levertraanachtig iets of een middel om het kwade weg te spoelen. Dit kwam allemaal door ons hoofd spoken.
Later bleek het gewoon mondspoeling te zijn. De kinderen krijgen dit iedere week om hun mond wat te reinigen. Hygiëne en mondverzorging is dus duidelijk belangrijk!


Gorgelen maar!
Wat er in komt, moet er ook weer uit! 
Later op de dag was het tijd om een t-shirt te ontwerpen voor carnaval. Dit moet sinds dit jaar door iedere klas gemaakt worden. Vorige jaren liepen de meisjes namelijk iets te kort gerokt rond...
Tijd dus om de verf boven te halen en de t-shirt te versieren. Dinsdag is het carnaval en met deze mooie t-shirts zal het zeker al wat meer feest zijn.



De school stopte vandaag reeds om 11u00. De juffen (en ook wij stagiairs) kregen een infosessie over kindermishandeling en hoe hiermee om te gaan. Hoe kan je dit herkennen, wat zijn de signalen en hoe praat je hierover met het kind en de ouders?
Theoretische informatie werd afgewisseld met praktijkgerichte oefeningen. Het was dus hét moment om je acteerkunsten boven te halen. Meester Clem, de enigste man aanwezig, mocht zelfs Maike spelen, een 12-jarig meisje dat misbruikt werd.

Volgende maandag start de eerste echte lesweek. Gedaan met het vele observeren en tijd om te doen wat we het liefste doen: zelf voor de klas staan en die lieve kindjes veel bij te leren!

2 opmerkingen:

  1. Hallo juf Sara en meneer Clem,

    Onze krokusvakantie is voorbij dus kunnen we weer reageren op jullie blog. Leuk hé.

    Als het bij jullie speeltijd is, wat spelen de kinderen dan precies?
    Kunnen de kinderen warm eten op school? Hebben ze, zoals bij ons, ook huiswerk?
    En zo'n T-shirt beschilderen, is dat iets wat ze daar vaak doen?

    Eigenlijk hebben we ook nog vraagjes van buiten de school. Mogen we die ook stellen? Eens proberen...
    Welke huisdieren hebben mensen daar?
    Ben je daar al eens naar de markt geweest?
    Tijdens het weekend gaan de kinderen waarschijnlijk naar de kerk. Maar wat doen kinderen eigenlijk nog zoal tijdens een gewoon weekend?

    Zo, dat is een hele boterham vol vragen. Smakelijk!

    Vele groeten van je sproeten uit klas 5 in Lenteland

    Lander, Aaron, Eline, Lars

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoipiepeloi! (of zoiets ;) )

    Wij zijn heel blij dat jullie onze blog nog altijd volgen.

    Tijdens de speeltijd worden hier heel weinig spelletjes gespeeld. Eigenlijk wordt er vooral gewandeld en gevochten. Tijdens de speeltijd kunnen de kinderen ook eten kopen aan een kraampje. Dit zijn bijvoorbeeld ijsjes, maar ook warme worstjes. Tijdens het laatste lesuur mogen de kinderen hun warme maaltijd halen. Dit zit telkens verpakt in een piepschuimen bakje. Dit is meestal rijst met kip en heel weinig groenten. De school duurt hier maar tot 13 uur, dus de meeste leerlingen eten thuis.

    Er wordt hier minder huiswerk gegeven dan in België. Maar de leerlingen moeten wel dagelijks studeren voor hun 'repetities'. Op onregelmatige basis wordt er wel mondeling meegedeeld dat de leerlingen een huistaakje hebben. Dit wordt dan ook niet in hun agenda geschreven, want dat hebben ze hier niet.

    Het beschilderen van de T-shirt was een éénmalige activiteit voor carnaval. Dit was dus een hele ervaring voor de leerlingen.

    Natuurlijk mogen jullie ook andere vragen stellen! Heel graag zelfs!

    De mensen hebben hier veel vogels als huisdier. Onze buurman heeft bijvoorbeeld een raaf (wat wij een papegaai noemen) en een drietal zangvogeltjes die hij overal mee naartoe neemt.

    Wij zijn inderdaad al eens naar de markt geweest. In de hoofdstad is er een grote, overdekte marktplaats. Daar verkopen ze vanalles: groenten, fruit, verse vis, kip...

    We hebben nog geen zicht over de activiteiten van de leerlingen tijdens het weekend. Wij zijn hier al één keer naar de kerk geweest en toen waren maar twee leerlingen aanwezig. Als we het antwoord op deze vraag krijgen, laten we het jullie zeker weten!

    Deze boterham heeft gesmaakt! Nu hebben wij ons buikje zeker vol!

    Tot gauw, daar in de kou!

    Juf Sara en meester Clem

    BeantwoordenVerwijderen